Afschaffing bubbeltax

De bubbeltax werd hij genoemd: de extra hoge accijns op mousserende wijnen als Champagne, Cava en Prosecco.
Maar per 1 januari is deze afgeschaft en dat scheelt al snel 2 euro per fles!

Kijk voor onze mousserende wijnen in het menu hierboven bij 'Mousserend''

Goed nieuws dus voor alle liefhebbers van een bruisend glas en een uitstekende reden om vaker te genieten van een glas echte bubbels....

Na jaren lobbyen door good-old wijnjournalist Hubrecht Duijker, andere wijnliefhebbers en de wijnimporteurs is het er dan toch van gekomen: De extra hoge accijns op mousserende wijnen is afgeschaft per 1 januari 2017!

Tientallen jaren geleden werd de 'Bubbeltax' geïntroduceerd. Deze was van toepassing als de wijn was verpakt in flessen met een champignonvormige kurk en ‘die door draden of banden of anderszins is geborgd’. Goed herkenbaar voor de dienstdoende douane dus. Destijds was Champagne nog echt een luxeproduct, maar tegenwoordig trekken we steeds vaker een fles bubbels open die geen Champagne is, maar andere heerlijke mousserende wijn uit alle uithoeken van onze aardbol.
Denk aan de Spaanse Cava, Italiaanse Prosecco en Franciacorta, Duitse Sekt, Zuid-Afrikaanse Cap Classique en de diverse Cremants uit Frankrijk.

Eigenlijk was deze extra belasting al lang niet meer van deze tijd, maar het afschaffen heeft toch nog wel wat jaren geduurd.

In het Lenteakkoord uit 2012 was voorzien in afschaffing van de Bubbeltax per 1 januari 2013. Om dit te bekostigen werden de tarieven op stille wijn vanaf die datum met ruim 18 procent verhoogd. In het debat over het wetsvoorstel sneuvelde het voorstel tot afschaffing van de Bubbeltax. Wel ging de forse verhoging van stille wijn - waarin de afschaffing van de Bubbeltax verdisconteerd was - gewoon door. Vandaar dat een aantal bekende wijnliefhebbers opnieuw op de bres zijn gesprongen en dit onder de aandacht van de regering hebben gebracht dat er jaren na de toezegging eindelijk werd besloten om deze belasting af te schaffen.

Mousserende wijn is natuurlijk dé drank om iets te vieren, maar het openen van een fles bubbels “ssssst, plop!” is al een feestje op zich.
Proost op 2017!

WhatsApp ons!