Staat de rode wijn al koud?

Gedurende zomer schakelen we bijna automatisch over op frisse witte en frivole rosé wijnen. Een vanzelfsprekende associatie met zon, warm weer en volle terrassen.
En dat is natuurlijk ook erg lekker, maar daardoor zou je bijna vergeten dat rode wijn ook heerlijk smaakt in de zomer, zeker als je deze lekker koelt.

Tegenwoordig wordt rode wijn sowieso te warm gedronken. We weten dat rood met stevige tannines het best tot zijn recht komt bij kamertemperatuur. Maar de term ‘kamertemperatuur’ is gebaseerd op uit de tijd dat er nog geen CV was en betekent hooguit zo’n 18 ˚C. In het gemiddelde hedendaagse huis en restaurant is het dus veel te warm. Zo geschonken zal de wijn logger en zwaarder smaken dan ‘ie werkelijk is. Tien minuutjes koelen doet dan al veel, doe dit het hele jaar rond en er gaat een wereld voor je open.

Tip: Vraag in het restaurant, als zij geen wijnklimaatkast hebben, de rode wijn even 10 minuten in een ijsemmer te zetten. Je krijgt een vragend gezicht van de serveerster, maar de wijn smaakt vele malen beter!

Maar terug naar het zomerse rood, er zijn vele wijnen die gemaakt zijn om juist gekoeld van te genieten. Bekende voorbeelden; Beaujolais of Bardolino, maar er zijn er veel meer.

Het liefst koel ik de wijnen tussen de 12˚C en de 16˚C. Hoe lichter de wijn, hoe koeler. De fles een half uurtje van tevoren in de koelkast zetten is al genoeg. Druivenrassen als Pinot Noir, Zweigelt, Gamay, Tempranillo, Dornfelder en Cabernet Franc blijken springlevend als je ze inschenkt. Met zachte tannines en elegante aroma’s en smaken van alle soorten rood fruit.

Veilige wijn-spijs keuzes waar je wit of rosé zou inzetten, zijn ook heel goed in te vullen met gekoelde jonge rode wijnen. Ze doen het geweldig bij kip, visgerechten en salades. Maar ook als aperitief bij vleeswaren en kazen is het een uitstekende keuze.

Waar ik van de week heerlijk koel van heb genoten is de Domaine de la Métairie d'Alon Pinot Noir Le Village , echt een aanrader; Gemaakt in de stijl van de Bourgogne met het fruit van de Languedoc. Barstensvol klein rood fruit, wat vanille en een frisse afdronk. Geweldig met lichte vleesgerechten als kalf of lam.

Kortom, geniet ook op mooie zomerse dagen van rode wijn!