De wijn wordt duurder, sla snel in


Bizar nieuws maar wel goed om vooruit te kijken en rekening mee te houden: 2017 is het jaar met de laagste wijnproductie sinds de tweede wereldoorlog!

Waar Donald Trump wekelijks tweet dat de broeikaseffect verzonnen is en niet bestaat merken wij zelfs in de wijnwereld dat het klimaat extreme vormen kan aannemen. Wereldwijd is er 9% minder wijn geproduceerd dan in 2016 terwijl er juist vele hectaren nieuwe wijngaarden worden aangelegd.

In Frankrijk heeft geen enkel wijngebied zich aan het grillige voorjaarsweer kunnen onttrekken en heeft er een historische recorddaling van 22% plaatsgevonden.
Ook Italië, is niet gespaard gebleven door hevige vorst en extreme droogte. Hier is zelfs een kwart minder opbrengst dan afgelopen jaar.
In Spanje was het helaas niet veel beter. Een vroege oogst met weinig regen, én door de hittegolf in juni hebben de druiven het niet makkelijk gehad. Ook hier 15% oogstdaling ten opzichte van 2016.
Duitsland kende extreme contrasten. In Duitsland was er goede kwaliteit, maar 40 procent minder druiven aan de stokken.
Aan de andere kant van de wereld kampte Amerika met hevige bosbranden die helaas ook een aantal wijngaarden niet oversloeg. De wijngaarden in de omgeving zijn ook de dupe want de rook blijft op de schil zitten en beïnvloedt de smaak.

Was er dan helemaal geen een land dat wel een optimale wijnproductie heeft gehad? Gelukkig wel, en leuke gebieden om te ontdekken.
Zo produceerden Oostenrijk, Roemenië, Hongarije en Portugal boven verwachting. In Porto wordt er van het oogstjaar 2017 zelfs weer een Vintage Port gemaakt.
De trend is dat op veel plekken eerder is begonnen met oogsten om zo de beste kwaliteit proberen te krijgen.
Enige kanttekening is dat bij een lage kwantiteit de smaak vaak wel erg goed is, alleen het prijskaartje dat eraan komt te hangen, is natuurlijk ook hoger.

Heel concreet betekent dit dat het prijsniveau naar verwachting € 0,25 tot € 0,50 euro per fles duurder zal worden.
Vooral voor enkele schaarse Europese witte wijnen uit Chablis, Umbrië, Bourgogne, Bordeaux en Veneto kan de consument al snel meerdere euro’s per fles meer gaan betalen.

Maar vergeet niet: een slecht jaar voor de wijnboeren hoeft niet een slecht wijnjaar voor de drinker te zijn, alleen hou wat meer budget apart;)